PSA total (antigen specific prostatic) - Detalii analiza | Bioclinica

Tumormarker prostata

prostatita antibiotice

Aceasta crestere se datoreaza partial cresterii sperantei de viata in tumormarker prostata generala, avand in vedere faptul ca incidenta cancerelor creste considerabil cu varsta de 10 ori mai mare la 70 de ani, decat la 25 de ani.

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a sanatatii OMS incancerul este prima sau a doua cauza de deces inainte de vârsta de 70 de ani in din de tari si ocupa locul al treilea sau al patrulea in alte 23 de tari.

iubitorii de baie cu prostatita

Diagnosticul precoce al carcinoamelor este dificil, din cauza ca acestea sunt asimptomatice in stadii timpurii, iar pacientul nu consulta la timp un medic. De-a lungul timpului, s-au facut multe incercari de a gasi markeri care sa poata detecta o transformare celulara maligna cat mai timpuriu posibil.

Recomandări

Substantele care au fost descoperite tumormarker prostata cunoscute drept markeri tumorali. Markerii tumorali sunt macromolecule a caror prezenta si modificari ale concentratiei sunt corelate cu geneza si dezvoltarea tumorilor maligne.

 • Supozitoare germane pentru prostatită
 • Durere în prostată
 • Aparat de masaj cu vibrații pentru prostatită acasă
 • PSA total (antigen specific prostatic) - Detalii analiza | Bioclinica
 • PSA Liber. Analize medicale
 • De-a lungul timpului, s-au facut multe incercari de a gasi markeri care sa poata detecta o transformare celulara maligna cat mai timpuriu posibil.

Markerii tumorali pot fi clasificati in doua tipuri : celulari si umorali. Markerii tumorali celulari sunt reprezentati de antigene localizate la nivelul membranelor celulare markerii celulari in leucemiireceptori hormonali sau pentru factori de crestere.

 • Consecințele prostatitei la un tânăr
 • Tuse cu prostatita
 • Prostatic abscess dog treatment
 • Ce inseamna PSA (Antigenul specific prostatic) | greenhouseresidence.ro
 • Analize explicate – Clinica Medical Analysis Constanța
 • Manu-Marin 1.

Markerii tumorali umorali sunt substante care pot fi detectate in concentratii mult mai mari decat in conditii fiziologice, in ser, urina sau in alte fluide ale corpului. Aceste substante tumormarker prostata sintetizate si excretate de catre tesuturile tumorale, eliberate prin dezintegrarea tumorii sau formate ca o reactie a organismului tumormarker prostata prezenta tumorii.

Un marker tumoral ideal ar trebui sa indeplineasca urmatoarele criterii : specificitate inalta nedetectabil in afectiuni benigne sau la persoane sanatoase ; sensibilitate crescuta detectabil chiar si in prezenta unui mic numar de celule tumorale ; specificitate de organ; corelatie cu tumormarker prostata si masa tumorii; corelatie cu prostata problem z oddawaniem moczu bolii; o buna valoare predictiva.

Anumitii markeri tumorali prezinta o buna corelatie cu stadiile tumorii concentratia markerului creste in stadiile avansate.

este posibil să donezi sânge pentru prostatită

Totusi, avand in vedere ca limitele de concentratie pentru diferite stadii sunt foarte largi si adesea se suprapun, concentratia markerilor nu da indicatii precise asupra stadiului tumorii decat in mod exceptional.

Anumitii markeri pot avea valoare prognostica; spre exemplu : concentratia preoperatorie a antigenului carcino-embrionar CEA in cancerele colo-rectale, beta2-microglobulina in limfoamele non-Hodgkin, mielomul multiplu, CA in cancerele ovariene.

Ce este PSA (antigenul specific prostatic)?

Un alt criteriu important este valoarea predictiva. Valoare predictiva pozitiva VPP indica probabilitatea existentei unei tumori in cazul unui test pozitiv, iar valoarea predictiva negativa VPN indica probabilitatea inexistentei unei tumori in cazul unui test negativ.

Despre nutritie Celulele prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne produc o proteina denumita antigenul specific prostatic PSA. In conditii normale, barbatii au niveluri scazute de PSA in sange. In anumite boli, in fluxul sanguin ajunge mai mult PSA in contextul intreruperii functionarii normale a prostatei, ceea ce poate determina o crestere a PSA, indicand prezenta bolii la nivelul glandei.

Valoarea de referinta "cut-off" reprezinta concentratia care face diferentierea intre subiectii sanatosi si cei bolnavi si este stabilita in functie de concentratia medie pentru un grup de control, plus doua deviatii standard. O valoare mica pentru "cut-off" indica o sensibilitate crescuta si o specificitate scazuta, pe cand o valoare mare indica o sensibilitate scazuta si o specificitate crescuta, permitand o mai buna diferentiere intre afectiunile benigne si cele maligne.

Markerii tumorali au aplicatii clinice in screeningul, diagnosticul primar, localizarea, stadializarea, prognosticul si monitorizarea terapiei afectiunilor neoplazice. Markerii tumorali nu sunt utili pentru screeningul persoanelor asimptomatice; in schimb, anumiti markeri pot fi utili pentru screeningul persoanelor simptomatice sau a grupurilor cu risc : AFP pentru pacientii cu ciroza hepatica si cu risc crescut de a dezvolta un carcinom hepato-celular; PSA total si liber pentru cancerul de prostata, combinat cu tuseul rectal; CA pentru cancerele ovariene, combinat cu ecografia transvaginala.

pastile pentru rinichi cu albastru de metil

Desi un nivel crescut al unui marker tumoral circulant poate sugera prezenta unei neoplazii, acest lucru singur nu este suficient pentru a pune un diagnostic de cancer. De exemplu, afectiunile non-neoplazice pot determina uneori cresterea nivelului anumitor markeri tumorali.

In plus, nu toata lumea cu un anumit tip de cancer va avea un nivel mai ridicat al unui marker tumoral asociat cu neoplasmul respectiv.

PSA – antigenul specific prostatic | Speciale | Analize

Prin urmare, masuratorile markerilor tumorali circulanti trebuie combinate cu rezultatele altor teste, cum ar fi biopsiile sau imagistica radiografie, tomografie computerizatamamografiepentru a diagnostica o afectiune maligna. Indicatia cea mai importanta a markerilor tumorali consta in monitorizarea tratamentului.

 1. Afecțiunile de prostată, o problemă medicală des întâlnită în rândul bărbaților
 2. Afecțiunile de prostată, o problemă medicală des întâlnită în rândul bărbaților Problemele medicale ale prostatei au devenit tot mai comune și pot afecta viața bărbaților în mod semnificativ, putând să producă disconfort local, probleme reproductive și chiar cancer de prostată.
 3. PSA (Antigen specific prostatic) - valori crescute, explicații riscuri
 4. Purtan Teodora Antigenul specific prostatic PSA este un element extrem de important al plasmei seminale, elaborat la nivelul celulelor acinare şi a epiteliului ductal al prostatei, sub directa acțiune a hormonilor androgeni dihidrotestosteronul şi testosteronul.
 5. Rădăcini de floarea soarelui pentru prostatita
 6. Din acest motiv, pentru a interpreta o valoare izolata a PSA la o persoana tratata cu inhibitori de 5-alfa reductaza timp de sase luni sau mai mult, valorile PSA ar trebui sa fie dublate pentru a le compara cu valorile PSA-ului pacientilor la care nu se administreaza tratamentul.
 7. Detalii PSA — antigenul specific prostatic Prostata este o gland?

Despre markeri tumorali :.